Piernik
SKŁADNIKI:
2 łyżki kakao
180 dag mąki
3 jaja
60 dag cukru
15 dag masła
3 łyżeczki sody
1 szklanka mleka
1 opakowanie przyprawy do piernika
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. W rondelku rozpuścić masło i miód, ostudzić.
2. Jajka ubić z cukrem.
3. Do jajek wsypać mąkę, sodę, kakao i przyprawę do piernika, wymieszać.
4. Dolać masło z miodem i mleko, dokładnie wymieszać.
5. Piec w 175˚C przez około 40min.
Ciasto z wiórkami czekolady
SKŁADNIKI:
2 szklanki mleka
300 g mąki
1 łyżeczka cynamonu
50 g wiórków czekoladowych
100 g cukru
aromat waniliowy
90 g masła
1 łyżka sody
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Masło i cukier utrzeć z żółtkami.
2. Dodać cynamon, białka i mleko, wymieszać.
3. Dolać parę kropli aromatu i wsypać mąkę, wymieszać
4. Dosypać czekoladę, wymieszać
5. Piec w 175˚C przez około 40min.
Smacznego! Życzy M.B.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz